Güncel Sayı

Cilt: 12 Sayı: 3, 1.09.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derleme

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine ait olan Konya Mühendislik Bilimleri (KONJES) Dergisi önceki adı Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi (ISSN: 1300-5200 basılı,1304-8708 elektronik) olup, 01 Ocak 1986 tarihinde yayına başlamıştır.

7 Ekim 2012 Tarihli ve 28434 Sayılı Resmî Gazete: "BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı:2012/3762 Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin adının Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmesi ve adı geçen Rektörlüğe bağlı olarak Mimarlık Fakültesi kurulması Millî Eğitim Bakanlığının 7/9/2012 tarihli ve 22448 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 20/9/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu nedenle Mart 2013 tarihi itibariyle dergi adında değişikliğe gidilerek Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi (E-DERGİ, ISSN: 2147-9364) adıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce ad ve ISSN tescili yapılmıştır. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi (SUJEST) için Mart 2013 tarihinde “Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi” (E-DERGİ, ISSN: 2147-9364) adıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce ad ve ISSN tescili yapılmıştır.

Ancak, geçen süre içerisinde, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi; 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmış olan 7141 sayılı kanunun yedinci maddesiyle 2809 sayılı kanuna eklenen Ek Madde-179 ile “Konya Teknik Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite olarak kurulmuştur. Bu bağlamda, SUJEST dergisi yayın hayatına “Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi (KONJES)” yeni adıyla Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı bünyesinde devam etmektedir. Bugüne kadar dergilerimizde yayın olarak herhangi bir inkıta gerçekleşmemiş olup yayın sürekliliği muhafaza edilmiştir.

Dergimiz uluslararası nitelikte olup, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece İngilizce makalelerle yayın hayatını sürdürmektedir. KONJES Dergisi, yılda 4 kez (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) yayınlanmaktadır. Dergimiz, mühendisliğin tüm konularını kapsayan çok disiplinli bir dergidir. KONJES, mühendislik bilimlerindeki son bilimsel/teknik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler. Dergi, mühendisliğin hem deneysel hem de kuramsal çalışmalarını kendisine konu edinir. Basılacak eserlerin daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayın haklarının verilmemiş olması gerekir. Dergide yayımlanacak çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. 

KONJES'te yayınlanmak üzere kabul edilebilecek yayın türleri aşağıdaki gibidir.

Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın mutlaka bilime katkısı olmalıdır.

Tarama Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.

Editöryel Yorum/Tartışma: Yayınlanan orijinal araştırma makaleleri ile ilgili, araştırmanın yazarları dışındaki, o konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesidir. Konu ile ilgili makalenin sonunda yayınlanır.

Editöre Mektup: Son bir yıl içinde dergide yayınlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren en fazla 500 kelimelik yazılardır. Başlık ve öz bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmeli ve sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazar(lar)ı tarafından, yine dergide yayınlanarak verilir.

Vaka Takdimi: Adli mühendislik vakalarında araştırma, inceleme ve değerlendirme yapan, bulguları -varsa- simülasyonlarla karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.

Yazarların yayınla birlikte PDF formatında Telif Hakkı Devir Formunu (derginin WEB sayfasından temin edilebilir) göndermeleri gerekmektedir. Makalelerin telif hakkı devri, dergi web sitesinde sunulan formun doldurulması ve imzalanması ile alınır. İmzalı Telif Hakkı Devir Formunu göndermeyen yazarların makaleleri yayınlanmaz.

Yazar(lar), gönderilen çalışmanın YAYIN ETİĞİ'ne uygun olduğunu kabul eder ve makale için etik sorumluluğu kabul eder. Her yazar makale içeriğinden eşit derecede sorumludur. Gönderilen makaleler ilk olarak iThenticate® (Profesyonel İntihal Önleme) işlemine tabi tutulduktan sonra hakemlere sunulur. Yazılar iThenticate® programı ile kontrol edilir, intihal veya kendi kendine intihal tespit edilirse makale değerlendirmeye alınmaz. Benzerlik oranı referanslar hariç en fazla %25 olmalıdır.

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel hayvan çalışmaları için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmalı ve belgelenmelidir.

Dergilere gönderilecek bilimsel yazılarda Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) önerileri ve Editörler ve Yazarlar için Uluslararası Standartlar (COPE) dikkate alınmalıdır.

Hakemler: Yazar(lar) en az iki farklı üniversiteden üç hakem ismi ve e-posta adresi önerebilir. Ayrıca yazar(lar), makalelerini değerlendirmesini istemediği hakemlerin isimlerini bildirebilir. Her yazı konu ile ilgili en az iki hakeme gönderilerek şekil ve içerik açısından incelenir. Dergi editörü makaleleri hakeme gönderebilir.

BASKI: Hakem görüşlerinde belirtilen eksiklikler tamamlandıktan sonra dergide yayınlanabilecek durumda olan yazılar, yazarlar tarafından son baskı formatında editöre iade edilir. Dergide yayınlandığı şekliyle makalede oluşabilecek her türlü hatadan yazarlar sorumludur.

Yazışma Adresi: Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 42040 KONYA

Tel: 0-332-2238818

E-posta: konjes@ktun.edu.tr

İLK SUNUM FORMATI:

1. Metin A4 (210x297mm) boyutunda tek aralıklı olarak Palatino Linotype karakteri ve 10 punto kullanılarak yazılmalıdır. Yazılar, referanslar ve şekilleri içeren yazılar hariç 20 sayfayı geçmemelidir. Her başvuru bir kapak sayfası (yazarın iletişim kurulacak bilgileri belirtilerek) ile birlikte sunulmalıdır. Kapak sayfasında makalenin konusu belirtilmeli ve makalelerde yer alan yenilikler ((öne çıkanlar)) belirtilmelidir. Varsa, grafiksel bir özet verilebilir.

2. Mümkünse, önerilen ana bölüm başlıkları şunlardır:: ÖZET, GIRIŞ, MATERYAL VE YÖNTEMLER, BULGULAR, TARTIŞMALAR, SONUÇLAR, ETIK STANDARTLAR BEYANI, KREDI YAZARLIK KATKI BEYANI, REKABET EDEN ÇIKAR BEYANI, FINANSMAN / TEŞEKKÜR, VERI KULLANILABILIRLIĞI, REFERANSLAR, EKLER.

3. KAPAK SAYFASI: Çalışmanın başlığı büyük harflerle sayfanın ortasına yazılmalıdır. Başlık kısa ve anlaşılır olmalıdır. Başlığın altında yazar(lar)ın adı ve soyadı ile posta ve e-posta adresleri yazılmalıdır. ORCID simgesi ORCID ile bağlantılı olmalıdır. Çalışmanın önemli noktaları ve varsa grafik özeti verilebilir.

4. SAYFA FORMATI: Metin, İngilizce "Palatino Linotype" karakteri kullanılarak tek satır aralığında ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları üstte 3,42 cm, altta 2,04 cm, solda 3,14 cm ve dışta 1,5 cm olarak seçilmelidir. Yine sayfa yapısında 'Düzen' sekmesinde 'Tek ve çift sayfalarda farklı' ve 'İlk sayfada farklı2 kutularına tıklayın ve 'Uygulama konumu' olarak 'Tüm belge' seçeneğini seçin. Bu sekmede, üstbilgi ve altbilgi için kenardan uzaklık 1,25 cm olmalıdır. Her paragraftaki sekme mesafesi 0,63 cm olmalıdır.

5. ÖZET: Özet İngilizce olarak 200 kelimeyi geçmemelidir. Anahtar kelimeler özetin sonunda yer almalıdır.

6. REFERANSLAR: Metin içindeki atıflar IEEE (https://ieee-dataport.org/sites/default/files/analysis/27/IEEE Citation Guidelines.pdf) tarafından kullanılan kaynak gösterme stiline uygun olmalıdır . IEEE atıf stili [1], köşeli parantez içinde numaralandırılmış metin içi atıfları içerir ve bunlar makalenin sonundaki referans listesinde listelenen tam atıflara atıfta bulunur. Referans listesi alfabetik olarak değil, sayısal olarak düzenlenir. Makaleler Mendeley [2], EndNote [3], Zotero [4] gibi kaynak yönetim yazılımları kullanılarak oluşturulmalıdır.


Lütfen metinde atıfta bulunulan her referansın referans listesinde de yer aldığından emin olun (ve bunun tersi de geçerlidir).

7. TABLOLAR VE ŞEKILLER: Grafik içermeyen tüm görseller (fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, grafikler, haritalar, vb.) şekil olarak adlandırılmalıdır. Her bir tablo ve şekil metin içindeki geçişlerine göre numaralandırılmalı ve bahsedildikleri yere en yakın şekilde yerleştirilmelidir. Tablo başlıkları tablonun üstünde, şekil başlıkları ise şeklin altında yer almalıdır. Çalışmada kullanılan şekil ve tabloların başlıkları ortalanarak 10 punto ile yazılmalıdır.

Tablolardaki metin hiçbir zaman 8 puntodan az olmamalıdır. Tablonun tek bir sayfaya sığması tercih edilir, ancak gerekirse ikinci sayfaya taşabilir. Şekillerde asla el yazısı kullanılmamalıdır. Tüm grafikler ve fotoğraflar basılabilir kalitede olmalıdır.

Şekiller en az 300 DPI çözünürlüğe sahip olmalıdır. Şekillerin hazırlanmasında silik ve ince çizgilerden kaçınılmalıdır. Her şekil ve tabloya metin içinde atıfta bulunulmalıdır.

8. DİPNOTLAR: Dipnotlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, ancak gerekli olması halinde kullanıldıkları sayfanın altında bir çizgi ile ayrılmalıdır.

9. TERMİNOLOJİ VE BİRİMLER: Terminoloji için lütfen IUPAC Organik Kimya Terminolojisini kullanınız (www.iupac.org). Kimyasal isimler, kısaltmalar ve kısa isimler (akronimler) makalenin ilk kullanıldığı yerde parantez içinde verilmelidir. İyi bilinen prosedürler/reaksiyonlar bir isim ve literatürden uygun bir referans ile belirtilmelidir.

Lütfen Uluslararası Birim Sistemini (SI) kullanınız. Birimlerin kullanımı için Uluslararası Birim Sistemi Yönetmeliği incelenmelidir. Birim kullanımında yapılan birçok hata için linkteki yazıyı okuyabilirsiniz. İngilizce makalelerdeki 'milyar' biriminin iki anlamı vardır (ABD'de 109, Avrupa'da 1012) ve bundan kaçınılmalıdır. Makale: https://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units

Makaleler Microsoft Word'de yazılmalıdır.

ELEKTRONİK SUNUM-BASKI FORMATI:

Değerlendirilen ve yayınlanmasına karar verilen makalelerin mizanpajı derginin web sayfasında yer alan şablon makaleye uygun olarak yapılır ve yazarların onayına sunulur. Makalelerin basımı sırasında sayfa numarası girilmesi dışında herhangi bir dizgi çalışması yapılmaz.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecinde yazarlar başvurularının aşağıda sıralanan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeli, bu rehbere uygun olmayan başvurular yazarlara iade edilecektir.

- Gönderilen makale daha önce yayınlanmamış ve incelenmek üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiştir (Yazar Kılavuzunda ayrıntılı rehberlik sağlanmıştır).

- Gönderilen dosya OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosyası formatındadır.

- Yazarlar hakkında çıkar çatışması ile ilgili hususlar varsa bunlar belirtilir.

- Sisteme yüklenecek dosyalar; kapak yazısı, başlık sayfası, makale ana metni ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesi olarak online gönderilmek üzere hazırlanmıştır.

- Kaynaklar, Dergi Yazım Kurallarında istenen kaynak yazım formatına harfiyen uyularak yazılır.

- Yayımlanmamış veriler, kişisel iletişim yoluyla elde edilen bilgiler, değerlendirilmekte olan makaleler, toplantılarda yapılan sunumlar ve hakemli olmayan dergilerde yayımlanan makalelere atıf yapılmaz.

- Kaynaklar cümle sonunda noktadan önce köşeli parantez içinde verilir, örneğin "... [1]."

- Kaynaklar, atıfta bulunulma sırasına göre numaralandırılır.

- Her tabloya metin içinde atıfta bulunulur.

- Her şekle metin içinde atıfta bulunulur.

- Şekil üzerindeki harfler ve işaretler temiz ve okunaklıdır.



KONYA MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ TELİF HAKKI UYARISI:

Telif hakkı formunu indirmek için buraya tıklayınız. Bu form yazarlar tarafından çıktısı alındıktan sonra imzalı hali PDF formatında taranarak sisteme yüklenmelidir.

Şablonu indirmek için buraya tıklayınız.

Kapak sayfasını indirmek için tıklayınız.

Yayın Etiği

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi (e-ISSN: 2667-8055) editörlerinin, yazarlarının ve hakemlerinin yayın etiğine uymaları çok önemlidir. Dergimiz, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen kurallara uygun makaleleri yayınlamaktadır.

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nin yayın süreçleri, bilimsel yöntemler içerisinde bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanmaktadır. Hakemli makaleler bilimsel yöntem gerektiren çalışmalardır ve objektifliği sağlarlar. Tüm makaleler COPE tarafından belirtilen genel etik kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır. COPE tarafından yapılan tavsiyelere ve genel yayın gerekliliklerine dayanarak, Yazarlar, Hakemler ve Editörler verilen uluslararası standartlara uymalıdır. Makalenin yazar(lar)ının tahrif edilmiş ve uydurulmuş veri kullandığı tespit edilirse, bu yazarların çalıştığı kurum rapor edilecek ve makale reddedilecektir. Derginin editöryal üyeleri ve/veya hakemler, yazar(lar)dan makalede kullanılan ham verileri temin etmelerini isteme hakkını saklı tutar.

Yayıncının Etik Sorumlulukları

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nin yayıncısı olan Konya Teknik Üniversitesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir eğitim kurumudur.
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi, yayın kurulu yönetiminde mühendislik bilimlerinin köklü dergilerinden biri olup, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu'nun yönetsel desteği ile görevini sürdürmektedir.
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu üyeleri, mühendislik bilim dalları dikkate alınarak belirleniyor. Yayın Kurulu başkanı olarak bir baş editör ve duruma göre bir veya daha fazla editör yardımcısı ile alan editörleri belirlenir. Ayrılan üyenin yerine yeni bir üye atanır. Makalenin konusuna göre gerektiğinde editör, Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelenmek üzere makale gönderebilir.

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu'nun Sorumlulukları

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, dergiye gönderilen makalelerin tüm süreçlerinden sorumludur. Bu sorumluluk, kişisel çıkarları değil, kamu yararını gözeterek bağımsız karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ile Yayın Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık politikasına dayanır ve editörlerin tüm kararları yayıncıdan ve diğer kişi ve kurumlardan bağımsızdır.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, derginin kalitesini sürekli olarak geliştirmek ve yükseltmek için çaba gösterir.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu; yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci ve etik ilkeler gibi dergi politikalarını belirler ve yürütür.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nde yayımlanan makalelerin telif haklarını saklı tutar.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, yayın süreçlerinde yazarların fikri mülkiyet haklarının korunmasından ve etik dışı davranışlar, intihal ve referans çetelerine karşı korunmasından sorumludur.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, yazarları bilgilendirmek amacıyla "Yazarlar için Rehber" ve hakemleri değerlendirme süreçleri hakkında bilgilendirmek amacıyla "Hakemler için Rehber" hazırlar.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, yazarlara yönelik teşvik politikalarını belirler.
- Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu, her makalenin kaydını elektronik ortamda veya yazılı olarak tutar.

Editörler, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Sorumlulukları

- Editörler, hakemleri, yazarları, araştırmacıları ve okuyucuları bilgilendirmeye, sorularını açıklık ilkeleri çerçevesinde net bir şekilde yanıtlamaya çalışır.
- Editörler, yayın sürecinde makalelerin özgün olmasına, literatüre, okuyuculara ve araştırmacılara katkı sağlamasına dikkat eder.
- Editörler makalelerin yayınlanmasına karar verirken özgünlük, alana katkı, ifadelerin netliği, içerik, makalelerin geçerlilik ve güvenilirliğini göz önünde bulundururlar.
- Editörler, sorunsuz makaleleri ön değerlendirmeye alır, hakemlerin olumlu görüşlerini dikkate alır ve yayınlanması için büyük bir sorun olmadıkça hakemlerin kararlarını değiştirmezler.
- Editörler, kör hakemlik ve değerlendirme süreçleri politikalarını uygular, yazarların kişisel kimlik bilgilerini gizli tutar ve makaleler için zamanında tarafsız değerlendirme süreçleri sağlar.
- Editörler, makaleleri mesleki alanlarını göz önünde bulundurarak alan editörlerine ve hakemlere gönderir ve makalelerin tarafsız ve bağımsız bir şekilde değerlendirilmesine özen gösterir.
- Editörler, değerlendirme süreçlerinde yazarlar ve hakemler arasında çatışma ya da işbirliği olup olmadığını göz önünde bulundurur.
- Editörler çok sayıda hakem oluşturur ve bunu sürekli günceller.
- Editörler, bilimsel olmayan ve akademik etik kurallarına uymayan yayınları engeller.
- Editörler, dergi yayın süreçlerinin yayın politikaları ve kılavuzlarına uygun olarak işletilmesini sağlar, yayın politikaları konusundaki gelişmelerden süreç içinde yer alanları haberdar eder, gerektiğinde eğitim programları hazırlar.
- Editörler, yayın süreçlerinde yer alan herkesle etkin iletişim kurar ve düzenli aralıklarla toplantılar düzenler.
- Editörler, değerlendirilen makalelerde kişisel verilerin korunmasını sağlar; yazarların, hakemlerin ve okuyucuların kişisel verilerini saklar.
- Editörler, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına önem verir, makaleye katılanların açık onayının belgelenmesini vurgular, makaleye katılanlarla ilgili etik kurul onayı olmayan ve deneysel araştırmalarda izin alınmayan makaleleri reddeder.
- Editörler suistimallere karşı önlem alır. Görevi kötüye kullanma ile ilgili şikayetler olduğunda objektif bir soruşturma yürüterek konu ile ilgili bulguları paylaşırlar.
- Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık veya yanıltıcı yanlışların düzeltilmesini sağlar.
- Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur ve ihlal durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunur. Editörler ayrıca yayınlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli önlemleri alır; özgünlük-benzerlik denetimi yapar.
- Editörler, dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alır ve yazarların bu eleştirilere cevap vermesini sağlar.
- Editörler, olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları da değerlendirir.
- Editörler, dergiye gelen şikâyetleri değerlendirir ve gerekli açıklamaları yapar.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Makaleler, ne yazarların hakemleri ne de hakemlerin yazarları tanımadığı, hakemlerin yazarlarla doğrudan iletişim kuramadığı, makale değerlendirme formlarının ve düzeltme taleplerinin derginin web sitesi aracılığıyla yazarlara gönderildiği bir süreçte çift kör hakemlikle değerlendirilir. Hakemler aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdır:
- Hakemler sadece kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
- Hakemler değerlendirmelerini tarafsız ve gizli olarak yapmalıdır. Bu ilkeye uygun olarak, değerlendirdikleri makaleler değerlendirme sürecinden sonra imha edilmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanılmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasi görüşler ve ticari kaygılar değerlendirmenin tarafsızlığını bozmamalıdır.
- Hakemler bir çatışma veya işbirliği olduğunu anladıklarında editörleri bilgilendirmeli ve makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir.
- Hakemler, makaleleri akademik görgü kurallarına uygun olarak yapıcı bir tutumla değerlendirmeli; aşağılayıcı ve düşmanca kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
- Bir makaleyi incelemeyi kabul eden hakemler, incelemelerini belirtilen süre içinde tamamlamalıdır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Yayın Kurulu'na başvuran yazarların etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Yazarlar, başka bir dergide yayımlanmış veya yayımlanmak üzere gönderilmiş bir makaleyi aynı anda KONJES'e göndermemelidir.
- Yazarlar KONJES'e özgün makaleler göndermeli ve makale yazımında kullandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru şekilde atıfta bulunmalıdır.
- Makalelere katkısı olmayan kişiler yazar olarak gösterilmemeli, yayınlanmış bir makalenin yazar sıralamasının değiştirilmesi ve yazar eklenmesi teklif edilmemelidir.
- Makalelerin değerlendirme sürecinde yazarlar, editöryal personele makaleler hakkında bilgi veya gerektiğinde ham verileri sağlamalıdır.
- Yazarlar, makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarını, araştırma iznini veya araştırdıkları katılımcıların onayını belgelemelidir.
- Yazarlar, değerlendirme ve erken görünüm aşaması veya elektronik ortamda yayınlanan makale ile ilgili hatanın farkına vardıklarında bilgi vermek, makaleyi düzeltmek veya geri çekmek için editörlerle iletişim kurmalıdır.
- Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel veya nitel yöntemler kullanılarak veri toplanmasını gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldıklarını belirtmeli; etik kurulun adını, etik kurul kararının tarih ve sayısını da aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmelidir. Ayrıca yazar(lar), makalelerde yer alan olgu sunumları için bilgilendirilmiş onam formunun alındığına dair bilgiye de yer vermelidir.
- Yazar(lar), veri toplama sürecine ilişkin etik ilkelerini (ölçek, anket, fotoğraf vb. dokümanlarını kullanmak için başkalarından izin almak gibi) kanıtlayan belgeleri makalede sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserlerine ilişkin telif hakkı düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Çalışma insan ve hayvan denekler üzerinde yapılmışsa, çalışmanın uluslararası raporlara, kılavuzlara vb. uygun olarak gerçekleştirildiği makalede bildirilmelidir.
- Derleme makaleler için yazar(lar)dan etik kurul onayı alınması gerekmez. Ancak etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde etik kurul kararının gerekli olmadığı makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.

Yayın Sonrası Düzeltmeler ve Etik Suistimaller

Yayın sonrası düzeltmeler için yapılan tüm başvurular editör ve yayın kurulu tarafından incelenerek başvurunun gerekli ve uygun olup olmadığı değerlendirilir. Düzeltme talebi değerlendirilirken COPE yönergelerine uygunluğun yanı sıra hatanın niteliği, makale üzerindeki potansiyel etkisi ve destekleyici kanıtlar dikkate alınan önemli kriterlerdir. Editör ve yayın kurulu, gerektiğinde yazarlardan, hakemlerden ve ilgili uzmanlardan görüş alabilir. Düzeltme başvurusunun kabul edilmesi halinde derginin arşivinde ilgili düzeltme yapılır.

Editör ve yayın kurulu, suistimal iddialarının doğrudan ihbarcılar tarafından bildirildiği durumlarda, ilgili COPE akış şemasına göre; yayınlanan bir makaleyle ilgili endişelerin bir sosyal medya sitesinde dile getirilmesi durumunda COPE'un ihbarcılara nasıl yanıt verileceğine ilişkin COPE akış şemasına uygun olarak; araştırmacıların şüpheli suistimallerini bildirmek ve bu endişeleri destekleyecek kanıtlar sunmak için diğer kurumlarla iletişime geçilmesi durumunda ise COPE yönergelerine göre hareket eder. Editör ve yayın kurulu ayrıca olası etik suiistimalleri daha verimli ve etkili bir şekilde soruşturmak için diğer genel yayın yönetmenleriyle bilgi paylaşabilir. Böyle bir durumda editör ve yayın kurulu ilgili COPE tavsiyelerine göre hareket eder.

Etik suistimal endişelerinin doğrulanması halinde, baş editör bir geri çekme bildirimi yayınlar. Bu bildirim dergide yayınlanır ve makalenin kaydı, ilgili indekslerde dahil olmak üzere geri çekme işlemini yansıtacak şekilde güncellenir. Geri çekilmiş makale, derginin arşivlerinde kalmaya devam eder ancak geri çekildiği açıkça belirtilir.

İtiraz ve Şikâyetler

Dergiye itiraz veya şikayet başvurusu için doğrudan editörlük ofisi ile konjes@ktun.edu.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçilmelidir. Dergiye yapılan itiraz ve şikayetlerin değerlendirilmesi editör ve yayın kurulu tarafından gerçekleştirilir. Editör ve yayın kurulu yapılan itiraz veya şikayet başvurusunu COPE'nin yönerge, kılavuz ilkeleri ve tavsiyelerine uygun olarak inceler ve bir karar verir.

Geri Çekme Talepleri

Dergiye geri çekme başvurusu yapılacaksa bunun için doğrudan editörlük ofisi ile konjes@ktun.edu.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçilmelidir. Geri çekme başvurularının değerlendirilmesi editör ve yayın kurulu tarafından gerçekleştirilir. Geri çekme başvurusu için yazarların tüm ortak yazarlar tarafından imzalanmış, taleplerini ve geri çekilme nedenlerini belirten geri çekme formunu başvuruları ile göndermeleri gerekir. Editör ve yayın kurulu talebi inceler ve yazarlar tarafından sağlanan gerekçelere dayanarak bir karar verir. Başvurunun onaylanması durumunda makale dergiden geri çekilir ve karar yazarlara bildirilir. Başvuru süreci tamamlanana kadar yazarlara, olası çıkar çatışmalarını veya yayın tekrarını önlemek için, çalışmalarını değerlendirilmek üzere başka bir dergiye göndermemeleri tavsiye edilir.

.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nde editörler, hakemler ve yazarlarla ilgili veya etik ilkelere uymayan yazılarda etik dışı bir durumla karşılaşılması halinde konjes@ktun.edu.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir. 

Yazar veya kurumdan herhangi bir ad altında ücret talep edilmemektedir.